PlayGuest: ‘Μοντεσσοριανή Αγωγή…αξίζει;!’ ρωτάει η μαμά Μαρίζα. Πείτε μας…

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο ήμασταν στην Ακράτα, στο εξοχικό της αδέλφης του άντρα μου, και το μεσημέρι, αφού τα παιδιά είχαν πέσει για ύπνο και οι άντρες μας είχαν πάει για καφέ, εμείς πιάσαμε την γυναικο-κουβέντα, που επειδή,  πάνω από όλα, είμαστε μανούλες, γρήγορα έφτασε στα παιδιά και τα σχολεία. Τα ανίψια μου είναι 6 και 4.5 ετών κι έχουν, ήδη, ξεκινήσει να παρακολουθούν σχολικό πρόγραμμα, οπότε της ζήτησα να με διαφωτίσει σχετικά με τις εμπειρίες της απο το σχολείο των παιδιών. Καθώς η συζήτηση προχωρούσε, μου ανέφερε το First Steps στην Κηφισιά, το οποίο είναι βρεφονηπιακός σταθμός μοντεσσοριανής φιλοσοφίας.

Είχα ακούσει και στο παρελθόν για τα μοντεσσοριανά σχολεία χωρίς, όμως, να γνωρίζω λεπτομέρειες, οπότε σήμερα το μεσημέρι (γιατί μόνο τα μεσημέρια και τα βράδια καταφέρνω να κάνω πράγματα χωρίς τα παιδιά) θέλησα να βρω περισσότερες πληροφορίες. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα στο Internet.

Μερικές  γενικές  πληροφορίες:

Το όνομα προέρχεται από την Μαρία Μοντεσσόρι, μια Ιταλίδα γιατρό που το 1907 ίδρυσε το ‘Σπίτι του παιδιού’. Η ίδια προσπάθησε να δώσει μια πιο επιστημονική προσέγγγιση στην εκπαίδευση των παιδιών.

Η κεντρική ιδέα είναι η εξής:

 • Το μικρό παιδί πρέπει να εργάζεται σε έναν χώρο που είναι είδικα φτιάγμενος να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χωρίς η δασκάλα να επεμβαίνει στο έργο του.
 • Η τάξη ανήκει στα παιδιά και όχι στην δασκάλα.
 • Το παιδί μαθαίνει μέσα απο την πρακτική και τα λάθη του.
 • Δίνει έμφαση στην αυτονομία, αυτοπειθαρχία και στην αυτοσυγκέντρωση με σκοπό να εκπαδεύσει ανθρώπους που θα αγαπούν και θα έχουν την περιέργεια για μάθηση.
 • Το κάθε παιδί παίρνει το χρόνο που του χρειάζεται για να τελειώσει μια δραστηριότητα. Με αυτο τον τροπό δεν αποθαρρύνεται εάν καθυστερεί. 
 • Οταν ένα παιδί έχει τελειώσει με μια ενασχόληση μπορεί να διαλέξει την επόμενη που το ενδιαφέρει, ετσι δεν βαριέται περιμένοντας να τελείωσουν όλα τα παιδιά για να ξεκινήσει μια καινούργια δραστηριότητα.
 • Τα παιδια χρησιμοποιουν πολυ τα χερια τους εξασκώντας έτσι την λεπτή κινητικότητα.
 • Υπάρχει επαφή πολύ με τη φύση, φυτεύοντας και καλλιεργώντας τα δικα τους λουλούδια, λαχανικά κτλ.
 • Οι ομάδες των παιδιών απαρτίζονται από διαφορετικές ηλικίες.
 • Τα παιδιά ενθαρρύνονται να σέβονται και να βοηθούν το ένα το άλλο.

Και επειδή μια εικόνα άξιζει οσο χίλιες λέξεις,  δείτε το ‘Montessori: Learning for Life’  για να βρείτε όλα όσα σας προανέφερα!

Έχω να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την πρωτοτυπία της εκμάθησης  και  την ελευθερία που δίνει στα παιδιά να εκφραστούν! Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον αλλά μου δημιουργήθηκαν και πολλά ερωτήματα. Άλλωστε, δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τόση ελευθερία, τουλάχιστον όσον αφορά στην σχολική εκπαίδευση.

Εντελώς ενστικτωδώς, μου φαίνεται το ιδανικό περιβάλλον για τα παιδιά μου, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Εάν κάποια από εσάς έχει εμπειρία σε αυτό το σύστημα θα ήθελα να μου πει,
γιατί η θεωρία διαφέρει απο τη πράξη
.

Σίγουρα, διαβάζοντας και βλέποντας sites που υποστηρίζουν αυτήν τη μέθοδο λαμβάνεις μόνο τα θετικά στοιχεία, οπότε οι εμπειρίες σας θα μου είναι πολύ χρήσιμες.

Περιμένω νέα σας!

Μαρίζα

————————————————————————————————————————————

PlayGuestTo Playroom έχει τη χαρά να φιλοξενεί δραστήριες μαμάδες από όλη την Ελλάδα που θέλουν να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες. Σήμερα στην παρέα μας έχουμε την Μαρίζα,μαμά διδύμων κοριτσιών κι εκείνη! ‘Προσπαθώ όπως όλες μας να βρω ενδιαφέροντες  τρόπους να περνάμε τις μέρες μας και να κάνουμε δραστηριότητες που διεγείρουν την περιέργεια τους.’

11 comments

 1. ΞΕΚΟΥΚΗ ΠΕΓΚΥ

  Σαν δασκάλα αυτό που γνωρίζω είναι πως το Μοντεσσοριανό σύστημα είναι το ιδανικότερο για να διαμορφώσει την προσωπικότητα των παιδιών!! Κι αυτό γιατί λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρθηκαν παραπάνω σαν κεντρική ιδέα του συστήματος.
  Αν ήμουν δηλαδή σε μια χώρα στην οποία λειτουργούν Μοντεσσοριανά σχολεία σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, τότε ναι, εκεί θα πήγαινα τα παιδιά μου. 100%
  Απ όσο ξέρω στην Ελλάδα ιδιωτικά Μοντεσσοριανά σχολεία υπάρχουν μόνο για το Δημοτικό. Δηλαδή 6 χρόνια τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο εντελώς ελεύθερο και στην Ά γυμνασίου θα πρέπει να προσαρμοστούν στο κλασικό-ανταγωνιστικό-βαθμοθηρικό-κάνω ότι πει ο καθηγητής/διευθυντής σχολείο. Εξαιρετικά δύσκολο και ψυχοφθόρο για παιδιά που 6 χρόνια θα έχουν μάθει αλλιώς και μετά θα πρέπει να ξε-μάθουν. Για π.χ. ξέρω πως αν θέλει το παιδί να πάει τουαλέτα απλά σηκώνεται και πάει χωρίς να πάρει την άδεια κανενός. Αυτό στο κλασικό Γυμνάσιο θεωρείται ασέβια και ακολουθεί επίπληξη ή και τιμωρία! Επίσης το επίπεδο γνώσεων που θα πρέπει να έχει ένα παιδί τελειώνοντας το δημοτικό για να μην έχει πρόβλημα στο γυμνάσιο έιναι λίγο αμφισβητήσιμο αν μπορεί να το παρέχει ένα τέτοιο σχολείο αλλά δεν γνωρίζω σίγουρα για να σχολιάσω περαιτέρω.
  Η δική μου πρόταση για μια μαμά η οποία θα επιλέξει ένα μοντεσσοριανό είναι να ψάξει με πολύ προσοχή το επόμενο σχολείο, να είναι ένα με παρόμοια φιλοσοφία, κατά προτίμηση μικρό για να είναι πιο ζεστό το κλίμα και οικογενειακό και να δείξουν την απαραίτητη προσοχή για την μετάβαση στο παιδί και σίγουρα όχι υπερβολές στην ύλη και τις εργασίες στο σπίτι.

  Ένα τελευταίο θέμα που θέλω απλά να αναφέρω είναι ότι το σχολείο πρέπει να είναι και συνάρτηση του στυλ διαπαιδαγώγησης στο σπίτι. Αν στο σπίτι τα πράγματα είναι »χαλαρά» ένα απαιτητικό και αυστηρό σχολείο θα μπερδέψει το παιδί , το ίδιο φυσικά ισχύει και για το αντίστροφο!

 2. Mariza

  Σ’ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Αυτό που φοβάμαι είναι απο την μια τη μετάβαση στο κλασικό εκπαιδευτικό σύστημα και απο την άλλη κατα πόσο εφαρμόζεται σωστά το μοντεσσοριανό σύστημα σε αυτά τα σχολειά. Το τελευταίο σου σχόλιο είναι ένας καλός οδηγός πάντως!

 3. Dreams

  Εγω ήθελα να ρωτήσω δεν υπάρχει προγραμμα σε αυτα τα σχολεία? τα παιδια κάνουν όλη την ωρα ότι θέλουν, ζωγραφίζουν και παίζουν οπότε θέλουν, τρώνε όταν πεινάσουν κτλ?

 4. Mariza

  Απ’ότι εχω καταλάβει χωρις να ειμαι και σιγουρη υπαρχει ενα προγραμμα ημερας οπου χώριζονται οι διαφορες δραστηριοτητες. Το πρωι π.χ. θα παιξουν μεσα στην ταξη με το ‘μοντεσσοριανο’ υλικο, μετα βγαινουν εξω να παιξουν με τη φυση, υπαρχει νομιζω η ωρα του φαγητου κτλ. Κατα τη διαρκεια ομως αυτων των δραστηριοτήτων το παιδι ειναι ελευθερο και η δασκαλα βρισκεται εκει εαν χρειαστει την βοηθεια της.

 5. Dreams

  Έχει πολυ ενδιαφέρον σαν μέθοδος, αν υπάρχει κάποια μαμα που παει το παιδι της θα ήταν πολυ χρήσιμο να ακούσουμε την άποψη της!

 6. ΠΑΓΩΝΑ ΞΕΚΟΥΚΗ

  Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το πώς δουλεύει το σχολείο με το σύστημα και η αλήθεια είναι ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ εκτός απο τη θεωρία της Μοντεσσόρι, δεν έχουμε καμία πρακτική επαφή με το συγκεριμένο θέμα γιατί απλά τα σχολεία είναι ελάχιστα και φυσικά είναι όλα ιδιωτικά … άρα εμπειρία μηδέν. Αν δεν πάει 1-2 φορές μια μαμά να δει πως λειτουργούν τα πράγματα εκ των έσω και όχι μόνο στην Α δημοτικού αλλά και για π.χ. στην ΣΤ , αν και τί επιμόρφωση έχει κάνει το προσωπικό, δεν πιστεύω ότι θα καταλάβει και πολλά με άλλο τρόπο….
  Το άλλο που έχω ακούσει είναι ότι αν ακολουθείται πιστά το σύστημα για π.χ. αν έξω κάνει κρύο η δασκάλα θα το αναφέρει αλλά αν στο διάλειμμα κάποιο παιδί δεν φορέσει μπουφάν δεν έχει δικαίωμα να του κάνει προσωπική παρατήρηση να το πάρει μαζί του…. (όπως θεωρώ θα γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση)
  Αυτά στο θεωρητικό επίπεδο… στο πρακτικό μόνο από κοντά μπορούν να διερευνηθούν……

 7. spypaz

  Γεια σας,

  είχα ξαναπροσπαθήσει να γράψω σχόλιο, αλλά η μικρή μου κόρη τράβηξε το καλώδιο και έχασα το μήνυμα που έγραφα…
  Επανέρχομαι όμως για να σχολιάσω το θέμα, καθώς είναι ωραίο και γνωρίζω αρκετά.
  Έχουμε επιλέξει τη μέθοδο Μοντεσσόρι για την πρώτη μας κόρη, η οποία είναι τώρα 4+ και μάλιστα έχει κάνει 2 χρόνια σε διαφορετικούς παιδικούς σταθμούς Μοντεσσόρι..!!
  Ο πρώτος -δυστυχώς- έκλεισε λόγω οικονομικών θεμάτων. Αυτός έκανε εξαιρετική δουλειά, λόγω της κύριας δασκάλας, η οποία είχε μεγάλη εμπειρία και αυτό το “κάτι” απέναντι στα παιδιά…
  Όπως ανέφερε και η Παγώνα Ξεκούκη (και άλλα καλά σχόλια) οι δάσκαλοι παίζουν το σημαντικότερο λόγο. Μπορεί το σύστημα να είναι καλό, αλλά η εφαρμογή και οι δάσκαλοι να είναι κακοί.
  Αναφέρω επίσης ότι πήγαμε τρεις μήνες τη μικρή μας κόρη σε βρεφονηπιακό Μοντεσσόρι (2 φορές την εβδομάδα) και ετοιμάζεται για του χρόνου στον παιδικό της μεγάλης. (Θα τη δοκιμάσουν, αφού γίνεται 2 ετών -τώρα- τέλος Ιουλίου).

  Σημειώνω ότι στην Αττική υπάρχουν 7-8 παιδικοί σταθμοί, 2-3 βρεφονηπιακοί, 2 δημοτικά και ένα γυμνάσιο. Στο εξωτερικό φτάνουν μέχρι και λύκειο.

  Γενικά η μέθοδος Μοντεσσόρι είναι εκπληκτική. Βασίζεται σε βαθιά μελέτη της ψυχοσύνθεσης του παιδιού και της παραδοχής του ως άνθρωπο.
  Δεν έχει βαθμολογίες.
  Έχει μεικτές ηλικίες. Ανά 2 τάξεις τα παδιά είναι μαζί. Δηλαδή, το δημοτικό χωρίζεται σε 3 θέσεις. Α Β Γ Δημοτικού. Όλες οι προσχολικές ηλικίες μαζί!!!
  Δεν έχει διάβασμα στο σπίτι.
  Ότι μαθαίνεται γίνεται μέσα από χειρωνακτική εργασία. Το χέρι είναι ο δάσκαλος του παιδιού (Μαρία Μοντεσσόρι). Βρείτε εικόνες των υλικών που χρησιμοποιούνται για τα Μαθηματικά και θα καταλάβετε τι εννοώ.

  Δε θα πω πολλές θεωρίες, μπορείτε να διαβάσετε σε βιβλία (καλύτερα από internet), αλλά θα αναφέρω μερικά παραδείγματα.

  Όταν κοιτούσε η συζυγός μου βρεφονηπιακό σταθμό, ήταν με μία φίλη της, η οποία είχε άλλο κοριτσάκι ίδιας περίπου ηλικίας. Η δική μας ΠΟΛΥ ενεργητική και η δική της το αντίθετο.
  Αφήνοντας τα στο χώρο (ο χώρος, τα αντικείμενα και ο τρόπος λειτουργίας μέσα σε Μοντεσσόρι παίζει σημαντικό ρόλο), όπου ήταν και 3-4 άλλα διάφορων ηλικιών, η δική μας “ηρέμησε” και το άλλο κοριτσάκι έγινε πιο δραστήριο, συμβαδίζοντας με τα υπόλοιπα.
  Αυτό, όπως και τα περισσότερα μέσα σε χώρο Μοντεσσόρι γίνονται χωρίς παρεμβολή δασκάλου. Ο δάσκαλος μένει πίσω, καθοδηγεί, εξηγεί και βοηθά όταν του ζητείται, ενώ τα παιδιά κάνουν εργασίες που έχουν επιλέξει μονα τους.

  Άλλο παράδειγμα είναι ότι στο πρώτο σταθμό η δασκάλα είχε αναλάβει 2 δίδυμα αγοράκια γύρω στα 4-5 με μεγάλα προβλήματα ομιλίας και γενικά συμπεριφοράς (κανονικά έχρηζαν ιδιαίτερης αγωγής) και μετά από ένα χρόνο μπορούσαν να παίξουν στη θεατρική παράσταση και να μιλήσουν -ανεκτά-. Η μέθοδος έχει φτιαχτεί και για προβληματικές περιπτώσεις.

  Τελευταίο παράδειγμα είναι φίλος που είδε Δημοτικό Μοντεσσόρι σε κανονική λειτουργία και εκεί που γύρναγε είδε 2 παιδιά να παίζουν μόνα τους. Όταν ρώτησε, του είπαν ότι είναι από την τελευταία τάξη και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτά πότε και με ποιον θα κάνουν διάλειμμα!

  Προσωπικά θεωρώ ότι στην προσχολική ηλικία είναι ότι καλυτερο μπορείτε να κάνετε για το παιδί, γιατί προσφέρει 1) Συγκέντρωση!!! 2) Αυτονομία 3) Αυτοεκτίμηση. Για το δημοτικό έτσι και αλλιώς είναι πολύ δύσκολο να βρείτε θέση, αλλά εγείρονται και ζητήματα που ανέφεραν και άλλοι με τη μετάβαση στο “κανονικό” εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά από Μοντεσσόρι μπορούν να ενταχθούν σε κανονικό, αλλά το ανάποδο ΔΕΝ γίνεται. Μεγάλυτερο πρόβλημα είναι η αλλαγή φίλων/συμμαθητών, ειδικά μετά την Τρίτη δημοτικού.
  Προσοχή: Εάν στο σπίτι δεν υιοθετείτε -κάπως- αντίστοιχες προσεγγίσεις σε ζητήματα καθημερινότητας, δεν αποδίδει καλά η δουλειά στο σχολείο… (αυτό ισχύει γενικά).

  Συστήνω επίσης να διαβάσετε κάποιο βιβλίο σχετικά γιατί μπορεί να σας βοηθήσει και στο σπίτι.

  Ελπίζω να βοήθησα.

  • Η προσωπική σου εμπειρία αποτελεί πολύτιμη συμβουλή για όλους μας. Με έχει προβληματίσει αρκετά το τελευταίο καιρό καθώς αυτη την περίοδο βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησεις δραστηριοτήτων. Θα ήθελα να τις φέρω σε επαφή με την εμπειρία της Μοντεσσοριανης φιλοσοφίας αλλα δεν ξέρω που να απευθυνθώ. Καθώς έψαχνα, ένιωσα ότι κάποιοι παιδικοί σταθμοί σου λένε ότι ασχολούνται αλλα στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση. Αφήστε που τώρα λόγω κρίσης πολλοί ενώνουν τις τάξεις παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της φιλοσοφίας.
   Εσείς μπορείτε να προτείνετε κάποια;
   Ευχαριστούμε πολυ για τη βοήθεια!

 8. Έχω ψάξει πολύ το θέμα των παιδικών σταθμών και όντως υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι εφαρμόζουν στοιχεία μοντεσσόρι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την όλη φιλοσοφία. Σημειώνω επίσης ότι το «υλικό» Μοντεσσόρι είναι ανεπτυγμένο για συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  Παράδειγμα: Για το θέμα της «λεπτής κινητικότητας» (ικανότητα λεπτών χειρισμών) το παιδί φτάνει στο τελευταίο στάδιο κόβοντας το περίγραμμα από έναν κρύσταλο χιονιού…

  Παιδικοί σταθμοί Μοντεσσόρι
  1. First Steps (Κάτω Κηφισιά)
  2. Learning Steps (Κηφισιά) – Έχει και βρεφονηπιακό.
  3. Γουδελή (Ψυχικό) – Έχει και Δημοτικό. Ο πιο παλιός/ιστορικός και κλασικός. (αγαπημένη μου προσέγγιση είναι ότι ΔΕΝ επιτρέπουν στους γονείς να συμμετέχουν στις γιορτές…!!!)
  4. Το σπίτι των παιδιών (Μελίσια). Έχει και βρεφονηπιακό.
  5. Μοντεσσοριανό σπίτι Αλίμου
  6. Μοντεσσοριανά σχολεία (Βαρυμπόμπη). Έχει και Δημοτικό και Γυμνάσιο
  -Δεν έχω βρει άλλους στην Αττική-
  Γενικά οι δάσκαλοι και η εμπειρία τους στη μέθοδο παίζουν σημαντικό ρόλο και καλό είναι να ΜΗΝ έχουν διδάξει στην κλασική μέθοδο…

  Δεν κάνουν όλοι την ίδια καλή δουλειά, αλλά από λίγο έως πολύ είναι Μοντεσσόρι και σίγουρα θα προσδώσουν πολύ καλά στοιχεία στα παιδιά σας. Βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε καλό είναι να πάτε ΠΟΛΥ νωρίτερα, γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες, εφόσον υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα, αφού μιλάμε για ιδιωτικούς σταθμούς.

  Όσον αφορά στη μέθοδο/φιλοσοφία συστήνω για αρχή το εξής: «ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΑΙΔΙ – ΣΕΛΝΤΙΝ ΤΙΜ»
  Υπάρχουν και άλλα στα ελληνικά, αλλά λίγο δυσεύρετα, γιατί είναι παλιές εκδόσεις.
  Στα αγγλικά όμως μπορείτε να βρείτε και σύγχρονες προσεγγίσεις πολύ αξιόλογες
  Εγώ συστήνω το «Montessori Today: A Comprehensive Approach to Education from Birth to Adulthood» – Paula Polk Lillard
  Άλλα αγγλικά στην εξής διεύθυνση: http://www.goodreads.com/shelf/show/montessori

  Τα βιβλία της Μαρίας Μοντεσσόρι είναι λίγο «δύσκολα» από την έννοια ότι δεν έχουν συγκεκριμένη δομή και παρόλο που εμβαθύνουν, δίνουν φιλοσοφία αντιμετώπισης των παιδιών, χωρίς πολλές πρακτικές συμβουλές. Αξίζουν τον κόπο όμως διότι βοηθούν στην κατανόηση των παιδιών ως ανθώπων, διαχωρίζοντας τα στάδια ανάπτυξης.
  Α, ναι η Μ. Μοντεσσόρι είχε χωρίσει την ανάπτυξη σε 4 ευαίσθητες περιόδους ανά 6 έτη, με πιο βασική την πρώτη…

  Αυτά τα ολίγα.

  Αν θέλετε κάτι άλλο μη διαστάσετε να ρωτήσετε.

  • Πραγματικά ευχαριστούμε πολυ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες. Είμαι σίγουρη ότι και η PlayGuest βρήκε τις απαντήσεις που αναζητούσε.
   Χαίρομαι να βλέπω τόσο ενημερωμένους μπαμπάδες. Θα είναι μεγάλη μου χαρά εαν θέλετε να μπείτε και εσείς στην παρέα μας ως PlayGuest για να μοιραστείτε σκέψεις και προβληματισμούς και για σλλα θέματα γυρω απο το παιδί. Εαν το θέλετε. μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζι μου στο theplayroomblog@gmail.com. Θα χαρώ να τα πούμε και πάλι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Ενημερωθείτε για κάθε νέα δημοσίευση στο email σας.

Μαζί με 155 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: